Γιώργος Γαβρίλης επικεφαλής της παράταξης “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες”: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οριακό σημείο

0
28
Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με την συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφέρειας Αττικής.
Από τις τοποθετήσεις των Στελεχών της ΠΕΔΑ και των Δημάρχων έγινε σαφής η οριακή κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.
Επισημάνθηκε από πολλούς Δημάρχους ότι πολλοί Δήμοι έχουν κοκκινίσει και πολλοί άλλοι προσφεύγουν στην λύση της προκαταβολής, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Από την πλευρά μας υποστηρίξαμε:
α.ότι ανεξάρτητα από τις θετικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση μερικών προβλημάτων, η αντικειμενική αποτίμηση είναι ότι έχουμε από τις χειρότερες κυβερνητικές πολιτικές σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης∙ το τέλος ταφής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
β. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στο ναυάγιο που έχει περιέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων παρά την κατασπατάληση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
Ο νέος σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων είναι προφανές ότι μας οδηγεί στην καύση και πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το υψηλό κόστος, υπονομεύει την επιλογή της ανακύκλωσης.
γ. Τονίσαμε ότι η κατάσταση με τα οικονομικά θα γίνει ακόμα χειρότερη, καθώς από το τέλος του 2024 τελειώνουν και δεν αντικαθίστανται τα προγράμματα Φιλόδημος, Τρίτση.
δ. Επισημάναμε ότι μέχρι σήμερα ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτούργησε ως όχημα που οργάνωσε την ξεθεμελίωση των εργατικών δικαιωμάτων διαμορφώνοντας όλα τα εργασιακά μοντέλα χαμηλού κόστους και ελαστικών μορφών εργασίας.
Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, να εγκαταλείψει κάθε λογική εφησυχασμού και αναμονής και να διεκδικήσει λύσεις ικανές να της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.