Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν «Ομπρέλα», Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας από τη συνεδρίαση – Εικόνα αποσύνθεσης στο κεντρικό πολιτικό όργανο του κόμματος

0
64

Η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα που αφορά στα υπό διαγραφή στελέχη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα και τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης, εξ αιτίας του ότι το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα.
Προηγήθηκε πρόταση μομφής του Νάσου Ηλιόπουλου στο προεδρείο λόγω της άρνησής του να γίνει ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών, η οποία και απορρίφθηκε.

Μετά από το αποτέλεσμα αυτό, αποχώρησαν από το προεδρείο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι Κώστας Πουλάκης – Αντώνης Κοτσακάς.

Πάνω από 100 οι αποχωρήσεις

Περίπου στα 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, σύμφωνα με την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη της ΚΕ που αποχώρησαν, είναι περί τους 100.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ : 

Ολγα Γεροβασίλη: Διαφωνώ με το δημοψήφισμα για λόγους αρχής αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση. Το θέμα δεν είναι διαδικαστικό, είναι θέμα ουσίας. Να το αποφασίσουμε αύριο το μεσημέρι.

Νίκος Παππάς: Ο πρόεδρος μας πλήγωσε με κάποια από αυτά που είπε, αλλά δεν μπορεί να γίνει ψηφοφορία χωρίς συζήτηση.

Διονύσης Τεμπονέρας: Δεν γίνεται να ακυρωθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας

Εφη Αχτσιόγλου: Είναι υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι ζήτημα διαδικασίας η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Να τεθεί η διαδικασία σε ψηφοφορία από το προεδρείο

Ράνια Σβίγκου : Να ξεκινήσει η διαδικασία των ομιλιών και να δούμε τι προτάσεις θα κατατεθούν για το δημοψήφισμα

Γιάννης Ραγκούσης : Να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή για το θέμα

ΕυκλείδηςΤσακαλωτος : Το λιντσάρισμα που προτείνει δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση. Αν δεν αποσύρει την πρόταση για δημοψήφισμα τότε πρέπει να γίνει άμεση ψηφοφορία.

Μετά την επιμονή του προεδρείου να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση που υπέβαλαν πολλά στελέχη του κόμματος αποφασίστηκε η αποχώρηση από τη διαδικασία των Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Ομπρέλας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε μεταξύ άλλων:

«Η πρόταση του προέδρου ου ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μία πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μία πρόταση αντιδημοκρατική. Υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ της Κεντρικής Επιτροπής στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να μην νομιμοποιήσουμε την διαδικασία». Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στη συνέχεια ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι θα συνεδριάσουν το απόγευμα και θα καθορίσουν την στάση τους.

Η Εφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους τόνισε:

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μου είναι υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος για να διεξαχθεί δημοψήφισμα με θέμα την διαγραφή μελών του κόμματος.

Πρόκειται για μία πρόταση που κατά τη γνώμη μου είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική για την λειτουργία του κόμματος και άκρος διχαστική τελικα για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εθεσα στο σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Δεν θα είχε νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα όταν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, γιατί ο πρόεδρος εχθές στο διάγγελμα του είπε ότι θα προχωρήσει το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η κεντρική επιτροπή.

Με αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την συλλογική μας λειτουργία.

Από την πλευρά του το προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα σε ψηφοφορία, Ζήτησα ακόμη και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο να συζητήσουμε πρώτα για αυτό, δηλαδή να γίνει μία αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε.

Υπήρξε απόρριψη κι αυτής της πρότασης, ενώ κατά τη γνώμη μου κατά πλειοψηφία εντός της αίθουσας τα μέλη της κεντρικής επιτροπής ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα. Είτε να αποσυρθεί, είτε να καταψηφιστεί. Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα στο σώμα κανένα ζήτημα. Άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί το ν ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα.

Καταλήγω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στην συνεδρίαση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Και επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό που θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή».

Αναφορικά με το αν αυτή η κίνηση σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, η κυρία Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι η αποχώρηση από την διαγικασία δεν συνεπάγεται και την ταυτόχρονη αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως: «σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία η οποία πλέον είναι άνευ αντικειμένου»